Wednesday, May 25, 2011

:: Lapar::

Posted by Vie Zaza at 8:44 AM 2 comments
erk..lapar--. makan banyak---. gemuk?! 
ye ke??? 
bagi aku mmg YA!
tp pd En Ami, NO okey! 
Beraaanng!!!

Okey2...mmg tau.. you have high metabolism rate rather than me..ya..ya..! i know ~smbil jalan terus tanpa memandang ke belakang....T_____T~

Klo En Ami lapar, aku mmg susah hati... 
mesti cepat2 aku kata jom makan... then aku mestilah terjebak sama utk makan kan!
mana boleh kalah..
Ko makan aku tgk?
of cos not okey!
aku mesti sama2 "teman" dia makan...
tp kami x sama2 gemuk! ( part ni benci..huh!)

dah2! 
Undur balik ke topik lapar...
smlam balik keje aku ajak En Ami makan mcD..konoooonn2 nyer ada promotion buy 1 Mc Chicken u got 1 McChicken Free ..

macam ni gak coupon nyer..tp ia tukar date 24&25 May 2011


 Okey! mmg ada.. tp kawan aku iaitu Cha--> sila click , dia kata x berbaloi...
okey2! aku percaya cakap ko cha..huhuuhu...

kitorg makan gak mcD.. tp beli full set..


Menu Kami


Mcchicken + Double cheese


huhu..kekenyangan okey kami makan... makan pun x abes... En Ami abeskan...lega....huhuuhuh


bukan tue je..sempat snap pic gak..huhu.. yg ni xley miss okey... antara benda wajib =)


SMile ....

::We Together::




tue je.. lepas tue gerak balik umah...esok keje....=( buhsannn...
tp mmg kena keje..keje...keje...


Nota Kaki : Kena lah keje... Kata Nak kawen.. x gitu?  huhuuhhuhu...









Tuesday, May 24, 2011

:: Trip to TERENGGANU::

Posted by Vie Zaza at 9:11 AM 6 comments
T.E.R.E.N.G.G.A.N.U


xsempat nak gi mandi-manda kat pantai...=(


























Ape? Terengganu??
yeaa,,tau2 .korg mesti da gi byk kali kan? ape2? ulang alik ari2 gi trggnu nk beli kopok lekor? okey! fine!
aku bru smpai sekali je ok! uh! naseb bek da smpai gak...hahaha..


Trip ke terengganu with Ami ( nama manja2 bf i....ahakz) .. Tujuan sebenarnya kitorg gi sana utk lawatan smbil kenal2 org kat sne...hehe... Actually En Ami ni org sane ... so, akhirnya setelah byk kali terpaksa tangguhkan plan nk ke sana.. on 15,16,17 April... smpai la jugak kat sne... Akhirnyaa.... 


before nk gi ni pun cam ada gak je hlgn,,, Bos Ami cam byk tnya plak nk bgi dia cuti! 


Bos: U nak kena amik cuti friday ke nak blik kg?
Ami : Aah..umah i jauh kat Terengganu, so i mmg kna amik leave on Friday. ( yg terkeluar kat mulut..)
Dalam hati ..ni sore hati dia..( erk.. mestilah cuti..klo la umah dekat mcm umah u, x pyhla  apply cuti i yg berlambak tu.. )--> hahaha.. aku reka je okey! 


At last dpt jugk, bukan susah pon kan. sign kat kad biru tue.. then cakap..make sure all ur urgent work are finish before u leave... OKey! kan senang... macam hareeeemmmmmm... syakeettt !!


dah2! lupakan pasal bos nya itu...uhhuuh


then.. on that day, kitorg gerak gi trngganu kul 9.30 pagi camtu..da lambat okey! Panas pun ia! panas hati pun ia..huhu..


next time klo gi lagi..kena make sure kena gerak before kul 9...( En Ami please take noted)


Start to the destinantion..yeaah!
Lama okey! ~8-9 jam camtue.. dlm kete macam besela..pot.pet..pot pet.. pastu senyap! nape??


sbb asyik sentap!


Kenapa??


Sbb drive laju = memotong in danger condition... ( bikin wa cuak sgt okey...dup dap.dup dap..)


lepas sentap baik....lepas baik sentap semula...da baik semula...sentap lagi? 
erkk! dua2 gila jadinya...ayyooooo


lastly smpai umah En Ami dekat kul 7 jugak camtue.. smpai borak2 ngn mak ayah....
jumpa Cik Su ( Mak Su Ami)..malam gi umah Mak Teh... blik tido..penattt...


esok kul 10 da gi pasar payang! Shopping lama okey! smpai kol 3... huhuhu..
penuh kete jadinya~ Ini la klo pempuan shopping + ada duit..klo xde duit, tgk je la...kan.kan...


blik rehat jap, --> da sakit kepala okey! panas gak cuaca masa ni.. campur selesema+ batuk ... 
pastue tertido ..Penat~


Bgun kena kejut ngn En Ami..  Jom2! kata nk smbung jalan! ..okey2..yelaaaa...bgun la ni..


Next destination Gi beli keropok losong...=) okey! losong tue nama tempat nye.. bru tau,, ( smbil tulis2 kat dalm buku note)..ye ke tidak'...( cara zizan kan melodi..ahakz)


x balik lgi ni.. singgah Mydin plak... smpai la kena call ngn Ayah en Ami.. huuhu..


bergegas balik.. sbb nak hntar zakiah tuisyen plak.. Pastue ikut En Ami hntar sbb nk singgah beli ubat,,, mmg rase nk demam...aduii...


Then, balik... terus rehat je... mmg da letih la mase ni... so, prepare for mental & physical esok untuk Trip ke Johor semula...=)


3 days at Terengganu!
BEST! tp x cukup mase nak jalan2... 
next time bwk sy lagi ye En Ami...=)
wink...wink...*

Nota kaki : Kecewa + Hampa! For 3 days at Terengganu... 1 gambar pun xde snap? erk!! cam xley trima statement tue...siap En Ami heran2 da mase on d way gi sne..

En Ami : Eh..syg..heran nye.. awak xde snap gmba pun?
Saya : Senyum2 ..sebab x tau nk jawab ape! okey..tido!..hahahaha

Monday, May 23, 2011

::Almost 5 months::

Posted by Vie Zaza at 8:10 AM 10 comments
huh?? hampir 5 bulan?? cepat nya masa berlalu... we almost 5 months being together... but i'm still feel yesterday i met him... 


kenal lama da 8 bulan... bercinta dekat 5 bulan...huhu.. baru je okey! 
siapa dia?
jeng,,jeng...jeng...






yeah...it's him.... "my dear"


seseorg yg sedang bertakhta di hati ini...ewah~
gewdiks gitu....


Actually, kitorg sama tempat keje.. tp lain plant...jarak dlm 8 kM cmtue
( slalu claim milleage letak 8km..hehe)...



Then, detik perkenalan...uhhhuuu... 
detik..detik perkenalan...... 
bila?
kat mana?
dgn sape?


kami kenal masa berbuka puasa kat mane eh nama tempat tue...tp area kat nusajaya kot camtue...
nak dijadikan citer.. kami duk depan2..tp xde pun bertegur sapa ..


dalam ati mase tue " aish, cam sombong je mamat ni"... smbil jeling2 tgk sbb xpenah plak nmpak mamat ni kat kilg kan...


then masa berbuka tue pun berlalu macam tue je.. tp yg pasti sejak tue,,, aku da noticed & admirer kat dia....huhuuuuu..statement!


After 3 months..


tiba2 aku rajin nak kayuh beskal.. masa ni body kurus lagi..
( adeh! nangis lebat bila ingat berat badan masa ni...waaaaaaaaaaaa..T_T).. okey smbung balik...
 masa ni mmg rajin gak kayuh... first ikut Usop (BFF dia), actually aku mmg rapat dulu ngn Usop before aku rapat ngn dia.. nseb bek je Usop da ada GF...hohoho...Opsss!! 


1st ikut diorg kayuh gi Ulu Choh. Ni mmg extrem okey,,dgn semak2, kayu2..daun berduri la..kayu tajam la..ada lubang besar..kerengga..ada kayu macam tarzan guna la...mmg cukup pakej extrem la..siap2 aku muntah2 okey...sbb mmg da x larat giler..tp mmg kuatkan smgt je la...kayuh...kayuh.kayuh.....
akhirnyaaaa..smpai gak semula...dgn kayuhan yg x berapa nk bergaya la.. ( ala...1st time kayuh kan..Okey! boleh bangga utk diri sendiri...sila tepuk...clap..clap..)


Sejak dr hari kejadian, kitorg ada email2...tp topic lebih ke arah component basikal..cycling...pasal keje..bla..bla..bla..Not personal matters,,,,Uuuuuuu...Kira professional la mase ni...


tp tetibe..tetibe..termasuk sikit..sikit..sikit.. topic personal.. eh..cam da lari tjuk ni..xpe2...layan..layan jee dulu...


citer punya citer,,,,ntah cmana.. dtg plak kekuatan Goku San,,,=)


"ter"confess plak.... okey! aku highlight kat sini "TER"...
 ( coverline okey...please support...huhu)



Date Confess :: 22 Dec 2010...


and last2, emel2...emel2 lgi..tmbah emel2 lagi..membawa ke msg...membawa ke call..n akhirnya membawa ke 1st date..hehee 


maluuu...=p


1st date :: 25 Dec 2010..


1st date mmg segan2..cakap pon x byk..uhuuu,, mmg 1st date mmg cmtue ek?
kitorg kuar pun da ptg..sbb pagi nyer kami gi cycling... 
smpai pon da ptg..pastue gi cari laptop for my sis..
then balik...gi makan kat Taman U.. 
n time makan tue,,hjan boleh turun slebat-lebatnya...
waaa....nak makan terus xde selera.. sbb air hujan termasuk2 dlam nasi, dalam air.. 
last kitorg blik tnpa abeskan makanan...=(


balik hujan mmg sgt lebat.... drive pon slow2 je... tkut+ focuss...hehehe
smpai kat umah hntar dia balik... then dia cakap


" da smpai umah , msg ye"


Owh..i senyum2 ...tp dlam hati je okey! huhu.. ( boleh eh senyum dalam hati?!)


smpai umah msg2..dia call x ek?
erkk..yg ni da lupa.....
rase cam xde kot.. agak la..


itulah kisah kami...


::Fahmi & Azah:: 


Nota Kaki : Once u find ur prince charming, your life is full of color.. U already have a family, bestfren, career, and now additional i more, your destiny... Yes..it's complete.. Please keep it!! Thanksgiving to Allah for all what i have now..Syukur ..Alhamdulillah... 

Sunday, May 22, 2011

::Semangat Baru::

Posted by Vie Zaza at 6:53 AM 0 comments
 i got my spirit...yes! I do...

well..im happy with my life now.. semua kembali ke keadaan asal.. size je tak! opsss...hahaa..
aku da "comel" okey... ayooo! sudah ramai tegur2 ni..

Individu A : eh..azah..akak tgk sluar azah da mengecil eh ? ( erkk..ade ke seluar mengecik?!! okey nak sedapkan hati aku la tu kan...okey2..accepted.

Individu B : Wah,,,abg bru tinggalkan keje bpe bulan, da membesar ko macam ni? ( errkk! ni statement jujur okey!! yelah2..nk gi kecikkan badan la ni...)

okey..cukup da 2 org individu...hahaha.. byk sgt.. x tertaip..Bukti mmg size aku bertukar dr M- L!!


mcm mane nak kurus ni?
keje byk jalan2..kuar2 peluh..tp x kurus jugak..
makan? hoho..no komen...


ni aku search  tip2 nak kurus.. Jom sape2 yg ada niat macam aku nk kurus.. let's check out-->

credit to tip kuruskan badan


Justeru, terdapat 10 tips ringkas yang boleh anda amalkan demi mencapai impian tersebut iaitu:



1. Tetapkan matlamat anda untuk mengurangkan berat badan secara perlahan-lahan. Iaitu penurunan dalam lingkungan 0.5kg ke 1kg dalam seminggu.


Biasanya 0.5kg adalah angka yang biasa yang mampu dicapai oleh kebanyakan anda. Tapi jangan terlalu memaksa jika anda tak mencapai sasaran awal. Jika anda dapat kurangkan 0.1kg pun dah bagus untuk permulaan.


2. Sebaiknya, lupakan niat anda untuk mengambil sebarang ubat-ubatan dengan tujuan menurunkan berat badan. Lebih-lebih lagi tanpa mendapat nasihat atau kebenaran doktor plak tu.


Bagi anda yang nak menjaga otot, boleh ambil suplemen seperti Glutamin setiap hari selepas sesi senaman.


3. Ambil makanan dan minuman yang rendah kalori dan mempunyai kandungan nutrien yang tinggi. Kurangkanlah sebanyak 500 kalori sehari untuk tujuan mengurangkan berat badan.


Kurangkan juga pengambilan makanan ataupun minuman yang manis (kandungan gula yang tinggi). Lebihkanlah memakan buah-buahan dan sayur-sayuran segar.


4. Elakkan memakan makanan ringan di antara waktu makan. Sebaliknya, anda boleh gantikan dengan sekeping biskut krim kraker dengan secawan kopi atau teh kurang manis (rendah lemak). Ataupun makan saja buah-buahan sebagai ganti.


5. Banyakkan minum air mineral dan jangan meminum minuman beralkohol.



6. Tetapkan waktu makan anda setiap hari.


Sebagai contoh:


Sarapan di antara jam 7.00 ke 7.30 pagi,


Makan di antara waktu pagi dan tengahari (10.00 - 11.00 pagi),


Makan tengahari (12.30 tengahari - 1.30 petang)


Minum petang (3.30 - 4.00 petang)


Makan malam (6.30 petang - 7.30 malam)



Kemudian, disiplinkan diri anda agar makan pada waktu yang ditetapkan. Jika dicepatkan atau dilambatkan sedikit pun tak mengapa. Ikut keadaan dan kesesuaian anda.


7. Makanlah di ruang makan dan bukannya di depan tv.


8. Biasakan diri menggunakan pinggan yang lebih kecil semasa makan. Tujuannya supaya anda tidak mengambil terlalu banyak atau menambah lauk-pauk yang berlemak atau berkalori tinggi.


9. Penuhkan hari anda dengan melakukan aktiviti tertentu bagi mengelakkan daripada asyik teringatkan makanan.



Sebagai contoh:


Lakukan aktiviti senaman 3 hingga 5 kali seminggu. Lakukan selama 30 minit setiap hari.


Anda juga boleh pecahkan kepada 3 sesi setiap hari. Iaitu 10 minit untuk setiap sesi. Boleh buat 10 minit di waktu pagi, 10 minit pada waktu tengahari dan 10 minit sewaktu petang.



10. Akhir sekali, pastikan anda mendapatkan rehat secukupnya. Contohnya waktu tidur. Tidurlah dalam 6 hingga 8 jam sehari.



Semoga 10 tips kuruskan badan di atas dapat membantu anda kelihatan lebih langsing ataupun mendapatkan berat badan yang ideal.



Selamat Mencuba!

Okey! 10 petua je..( je?? ..hohohoh)
lepas ni da boleh start schedule .. 
boleh start kempen kuruskan badan..huhuhuh..
semangat2!!

Nota kaki : kita tunggu result 2 bulan lagi eh...=)

love

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

OuR sTOry Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei