Prudential BSN

Salam Semua..

This artikel Credit to kesedaran-tentang-insurans

Pernahkah anda terbaca di email, akhbar atau majalah tempatan, kisah masyarakat kita di mana orang Melayu kita memohon belas kasihan dan bantuan kewangan untuk meringankan bebanan kewangan yang dihidapinya. Bukan setakat jumlah wang yang mereka perlukan itu sangat besar, bahkan mereka sangat memerlukan wang dalam keadaan segera kerana amat terdesak.

Saya yakin anda ada sifat dan perasaan ingin menolong mereka. Tapi mana mungkin kewangan anda sendiri pun cukup makan saja. Nak menderma pun tak dapat, anda hanya mampu melihat dan bersimpati sahaja. Kalau dapat menderma pun, jumlahnya mungkin agak sedikit dan belum tentu dapat menyelesaikan masalah individu tersebut.

Pada pendapat saya, kebanyakan masalah kewangan yang dihadapi oleh orang Melayu kita, sebenarnya boleh diatasi dengan penggunaan produk insurans yang bersesuaian. Sebagai contoh, bila sakit masuk hospital, kesemua bil hospital boleh ditanggung sepenuhnya oleh insurans, tanpa mereka perlu memungut derma ke sana sini. Bila kematian suami, balu dan anak-anak kecil tak perlu hidup meminta-minta, sebaliknya gaji suami yang hilang itu, boleh diganti-semula oleh insurans untuk menampung keperluan akan datang. Tetapi kerana kurang kesedaran dan kurang ilmu kewangan, tidak sampai 15% orang Melayu kita, yang memiliki insurans peribadi. Lebih 85% lagi, tidak ada insurans peribadi dan hanya bergantung kepada insurans majikan (yang bukan menjadi hak miliknya 100%), insurans Socso dan sumbangan badan kebajikan. Yang paling menyedihkan, hampir 15% orang Melayu kita yang memiliki insurans, tak tahu & tak faham jenis faedah insurans yang ada dalam polisi mereka. Pada mereka, asal sudah beli insurans, tanggungjawab mereka sudah selesai. Samada perlindungan insurans itu dibeli dalam jumlah yang mencukupi atau tidak, samada skop perlindungannya meliputi apa yang dia kehendaki, dia sendiri pun tidak tahu.

Semua ini berlaku kerana orang Melayu kita :-
1 - Tidak ada kesedaran dalam membuat persediaan awal
2 - Tidak ada ilmu kewangan tentang cara melindungi sumber kewangan
3 - Terikut budaya, belanja dulu, baru simpan yang lebih berbanding simpan dahulu sebahagian gaji dan cuma belanja selebihnya.

Bila sebut bencana kewangan ini, anda sebenarnya boleh gambarkan bagaimana keadaannya sewaktu kediaman anda mengalami "black-out" di tengah malam. Bukan sahaja kediaman anda akan menjadi gelap gelita, malahan keadaan keluarga anda juga jadi huru-hara. Anak-anak menangis dan menjerit meminta tolong, si isteri kelam-kabut cuba menenangkan mereka dan anda pula tercari-cari sebatang lilin. Bila lilin dinyalakan, barulah keadaan menjadi tenang sedikit. Anda, isteri dan anak-anak akan duduk mengelilingi lilin. Walaupun api lilin itu kecil, namun ianya mampu membuat keluarga anda duduk bersama, merasa tenang dan boleh bergelak ketawa.

Begitu jugalah dengan kehidupan pada hari ini. Bila ditimpa malapetaka, ramai orang rasa macam dunianya menjadi gelap gelita. Kehidupannya menjadi huru-hara dan tidak tentu hala. Insurans itu umpama lilin yang menerangi kehidupan kita di waktu "black-out". Ia dapat menukar keadaan keluarga yang huru-hara dan terdesak, kepada kembali tenang dan kekal bersama di bawah satu bumbung.

Walaupun saya baru 1 tahun dalam industri insurans ini dan sudah menempuh berbagai pengalaman dalam kerjaya membantu orang Melayu kita. Di saat mereka terlantar sakit kritikal di hospital atau bila berlaku kematian yang tidak disangka, saya datang membantu mereka di saat kesusahan. Boleh menitis air mata,terutamanya bila kita menyerahkan cek kepada balunya, memberitahu si arwah ada meninggalkan sedikit harta pusaka untuk belanja keluarga setelah ketiadaannya. Dan bila anak-anak kecil yang tidak tahu apa-apa, datang mencium tangan kita dan mengucapkan terima kasih kerana kehadiran kita. Anda pasti akan menitis air mata bila menempuh pengalaman begini, tidak kira sekeras mana kejantanan anda.

Pada masa ini, saya ingin berkongsi pengalaman ini bersama anda semua kerana saya tahu, saya seorang tidak mampu nak bantu semua orang Melayu di Malaysia ni. Setakat mana lah kudrat saya nak bawa "lilin" ke seluruh Malaysia. Saya perlukan bantuan anda semua, untuk menyertai perjuangan saya ini nak bantu orang melayu kita lindungi sumber kewangan mereka sendiri.


Saya juga merasai apa yang penulis kata kan... Pentingnya INSURAN ..bukan hanya ketika kita meninggal dunia.. Tp andai kata kita terlantar tak berdaya... Ketika Ini baru kita mula teringatkan 
" Bagusnya andai aku mula membuat Sumbangan INSURAN ketika Aku sihat"...

Tp masa ini dah terlambat... Sbb Malang Tak akan Berbau... Kita tak menjangka bila kita akan ditimpa kemalangan, kecelakaan dan kecederaan ...

JOm kita Mulakan tabungan INSURAN anda Mulai HARI INI... Jaminan Hari -Hari Anda...

Contact saya 017-7901314

love

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

OuR sTOry Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei