Thursday, October 27, 2011

::Kejayaan Tidak Datang Dengan Mudah::

Posted by Vie Zaza at 8:40 AM
Salam...


Kalau la bercerita tentang "kejayaan", "Berjaya" ," Johor Jaya"..eehh... Salah... 
semua mesti akan terbayang keindahan , manis-manis je kan... tapi selalu tak fikir di sebalik kejayaan tu pun perlukan kesusahan dan kepayahan awal..sebelum mengecapi kejayaan.. 


Sama Juga situasi nya kalau kita study..nak exam.. Tak kan la ko langsung tak belajar, then kuliah memang muka ponteng la.. Tutorial..haram tak penah buat.. Bukak buku? lagi la tak ada... Tiba-tiba ko amik exam.. Leh dapat 100% full mark ke? Mungkin ada tapi klo memang la gifted..Allah S.W.T kasi ko kelebihan kat situ... 
Tapi bagi-bagi orang yang biasa-biasa... macam aku ni hah! Kalau tak buat preparation before exam, memang ke laut la semua result aku! REPEAT PAPER la jawabnya tiap subject..


Itu situasi masa belajar.. macam mana plak situasi sekarang ni hah!
Da dapat degree..bak kata dlam drama-drama
" Akhirnya aku berjaya menggengam segulung ijazah"
Okey..FYI, itu cuma replika scrol je...Fuh!! Segulung ijazah tak ada pon lagi dalam tu...
tp bangga la jugak...sebab nanti mase ko naik atas pentas, ko masuk dalam skrin,
satu depan, semua tv penyiaran..bukan TV3 ke TV1..tp Tv-Tv kat luar dewan besar je...hohohoho..
Tp tetap gak nak Bangga!!!


Skrg ko ada degree, keje tp masih ada rase bebanan... Hutang PTPTN..Hutang Kete..Hutang Rumah.. Komitmen lagi..personal loan...duit insuran..bil astro..bil internet..bil air..bil api... Loan ASB... tue memang commitment tiap bulan..kasi Mak ayah da citer lain...Tu kategori WAJIB! .Tp yg Tiba-tiba kalau..
service kete... tayar pecah...sport rim rosak... tiba-tiba ada rombongan kilg...tiba-tiba ada hal-hal emergency!! Ini belum lagi kawin~ waaaa~ dasyat org-org muda skrg... termasuk gak ngn aku..Bebanan hutang yang tinggi! Nak kata boros, xde plak Beg Guess ke..Prada ke...LV ke. ..Tak da plak Baju-baju baru, kasut baru...tudung baru..make up baru..Semua tak ada.. tp Hujung bulan tetap gak kering... 
List Hutang

Mengikut kajian pun ada mengatakan, orang muda adalah kategori yang banyak berhutang...

Petikan dari Paper KOSMO.. Muflis?! ermm..
Kenapa?!
Sebab ape yg ko bayar semua tu adalah komitmen bukan kehendak,keinginan,...Astro + internet tue keperluan? hohoho.... Yelah..Keperluan jugak.. Da penat-penat keje, balik umah mesti nak tengok tv..
Ada astro leh tgk maharaja lawak... gelak sikit...gelak sikit.. Penat Hilang..Tension Hilang!
Kan..kan?! Keperluan tak?


YES! sbb tue penting nya korg yang muda-muda ni termasuk aku kena amik langkah kehadapan!
Free From Debt sblm umur 30 tahun?
Boleh?!!
YES!! Memang boleh..sangat2 boleh...
Nak atau tak nak je jawapan nya...


Ada hadith mengatakan 9 daripada 10 Pintu Rezeki adalah Perniagaan..
Betapa luasnya Pintu Rezki yang Allah buka unutk perniagaan...
Tapi kita masih tak sedar akan ganjaran yang kita terima jika berniaga mengikut tuntutan dalam ISLAM..
Di sini..amanat Rasulullah ada penerangan serba sedikit tentang perniagaan oleh Rasulullah...
Nampak sgt kan perniagaan memg da di mulakan oleh Rasulullah kita.. Jadi apa salahnya kita mengikuti Jejak Rasul kita untuk mengambil sikit Rezki dari salah satu pintu antara 9 pintu yang Allah telah buka kan..
Insyaallah...


Memetik kata-kata Leader Team :
"Org yg berjaya sentiasa melihat peluang tetapi org yg gagal sentiasa melihat masalah dalam peluang. Berilah peluang kepada diri untk membuktikan kehebatan diri. Tidak ada perkara besar pernah tercapai tanpa kesungguhan"


Kata-kata ini mmg membuatkan semngat untuk memulakan... Lebih baik kita cuba memulakan dari kita menunggu org lain memulakan..Sbb dalam hati kita Yakin... Peluang sudah ada di depan mata kita...


Insyaallah...Mula membuka tapak pertama..Semoga tapak ini terus laju dan laju... 


Kawan-kawan yang nak bersama mula untuk memulakan tapak.. JOm!! Kita mulakan tapak bersama-sama...Sbb kejayaan kita adalah kejayaan bersama...Dengan adanya Company yang Kukuh..Produk yang baik...TEAM LEADER Yang membantu dan menjadi tulang belakang kejayaan bersama" Yakin!! anda berada di landasan yang betul..


Nota Kaki: Permulaan yang merempuh halangan yang berlipat ganda...Insyaallah..Allah balas dengan kejayaan dan kegembiraan yang lebih berlipat kali ganda. Di sebalik 1 kejayaan, ada 10 kegagalan di belakangnya...





2 comments:

Azmiatie AR on October 28, 2011 at 4:35 PM said...

i likeeeeeeee

Azmiatie AR on October 28, 2011 at 4:35 PM said...

i likeeeeeeeeee

love

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

OuR sTOry Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei